Dnia 5 czerwca 2019 roku odbyła się nadzwyczajna IX Sesja Rady Powiatu Niżańskiego, zwołana na wniosek Zarządu Powiatu, podczas której Rada wyraziła zgodę na przystąpienie Powiatu Niżańskiego do realizacji operacji pn. Promocja produktów tradycyjnych Powiatu Niżańskiego realizowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019. Operacja zrealizowana zostanie w formie organizacji III Powiatowego Konkursu na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego dla 15 podmiotów, który będzie podczas Dożynek Powiatu Niżańskiego w 2019 roku. Dodatkowymi partnerami KSOW przy realizacji tej operacji są: Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Gminny Ośrodek Kultury w Harasiukach oraz Gminny Ośrodek Kultury w Krzeszowie. Wartość operacji wynosi łącznie 9.817,60 zł, w tym koszty kwalifikowane 8.500 zł, wkład własny 1.317,60 zł (wkład finansowy 1.200 zł, wkład osobowy 117,60 zł).

Ponadto Rada dokonała zmian w budżecie Powiatu Niżańskiego, między innymi przeznaczając środki z rezerwy subwencji ogólnej, przyznane przez Ministra Finansów w kwocie 2.190.357 zł, na zadanie pn. Przebudowa DP Nr 1048R Zdziary-Banachy na odc. Huta Nowa-Banachy oraz promesę MSWiA na projekt Razem bezpieczniej na terenie powiatu niżańskiego - etap III, w kwocie 100.000 zł.